Kolacja degustacyjna

Odsłona pierwsza.
Przygotowania do kolacji degustacyjnej rozpoczęły się kilka dni wcześniej. W kuchni stery objął Marek Kropielnicki, który z zespołem Pod Jabłoniami przygotował kolację degustacyjną. Pewnie niektórym nie trzeba go przedstawiać, ale to postać nietuzinkowa, więc pozwólcie na krótką prezentację.

Marek Kropielnicki swoje umiejętności kulinarne szlifował pod okiem Pierro Giovanni w restauracji L'Antico w Londynie oraz Gordona Ramseya. Sous Chef Restauracji Senses z gwiazdką Michelin, Head Chef Restauracji DO BO DO i Reduty Banku Polskiego. Wykładowca w Szkole Gotowania Cook Up. Laureat licznych konkursów kulinarnych. Kiedy nie gotuje, poluje.

W menu przygotowanym specjalnie na ten wieczór znalazły się wyborne dania i odpowiednio dobrane alkohole.



Łosoś z masłem kakaowym z dobranym ginem maślanym rozbudził apetyty Gości. Potem grasica na chałce i ślimak na blinie z wędzoną śmietaną. Po zupie z borowika i pasternaku spróbowalismy troci i dziczyzny. Kolację zakończył deser z banana, kalafiora i czekolady. Gości byli zachwyceni. My też.